Pockets of Sunshine

Saptorshi Majumdar for Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

Pockets of Sunshine

Type: Homes

Firm:Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

Photo Credits:Saptorshi Majumdar for Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd. employs colour, texture, and custom furniture to create a contemporary-cum-desi ‘House of Yellow Shadows’ in Panipat, Haryana.

“The client, Mr. Sharma, was very keen on the house to portray a fashionable contemporary outlook,” states the team from Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

The double-storey house has 4 bedrooms for the clients, their daughter, the parents, plus a guest room. The planning is such that the first quarter of the ground floor has a guest room, drawing room and a powder room. The central half caters to the lobby and dining adjacent to the kitchen. The Puja here sits in a corner, aloof from high circulation areas. The rear has 2 private rooms overlooking the landscaped backyard. The first floor has the daughter’s room with an extended study-cum-library, a pantry, a store room and a family lounge, all overlooking the ground floor lobby.

“The brief required us to provide a separate staircase connecting to the terrace straight from the front lawn, which in case of an event can take guests to the open rooftop. To add life to the connection between floors, a small courtyard with a library has been placed through the creation of extended landing,” explains the team.

A double-height wall, finished with yellow textured paint, acts as a backdrop to the internal staircase which is made using MS structural work and framework. The steps are clad with solid wood and finished using PU polish; the railing shows a play of running MS tubular sections. The exposed MS here is finished in off-white high-gloss paint. This corner has a skylight at the double height with horizontal MS bands supporting the glass on top. The orientation of the cut-out is such that the play of sunlight and shadows reaches 25-ft. down on to the ground floor and accentuates the yellow.

The lobby overlooks the raised drawing room where the division is created through a full height jaali on both sides, sitting at the foot of 2 planter-beds hosting palm. The jaali here is made of wooden battens placed at equal distances inside a wooden frame.

Wooden laminate flooring has been used in the drawing room featuring brown-and-white fabrics and furnishings. Custom-made furniture in the lobby moderates the contemporary and brings in a ‘desi’ feel. The custom-made dining table acts as a bridge between the lobby and the internal staircase.

The house hosts a semi-open kitchen where storage space has been created using commercial boards finished with German-based high-gloss PU pigment paint of light beige shade. A range of accessories from Kaff & Hettich have been used here. The backsplash of maroon lacquered glass adds glamour to the whole area. The ceiling here has an embossed floral pattern which turns to become the railing of the first floor lobby.

The master bedroom has a separate seating. More of white has been used for the finishes on the furniture here, along with a white leather upholstered bed back.

The parent’s bedroom has a lot of storages, as desired by the client, including an additional store room attached to it. It also has a study and tall book-shelf. The bed back is paneled with cushioned dark brown leather.

Share
ALSO CHECK THESE OUT